Et skridt tilbage, et skridt frem

Som et led i at få bedre kontakt til brugerne vil jeg gerne, ud over bare at være på twitter, facebook, osv, gøre noget gennem selve app'en. Men det er svært. Jeg vil ikke, ikke, lave den sædvanlige pop-up med "din mening er vigtig for os" for jeg synes selv de er irriterende. Men samtidig er brugernes mening vigtig for mig, det er lidt det der er pointen. Så spørgsmålet er om det at jeg gerne vil i kontakt med mine brugere er grundlæggende irriterende uanset hvordan jeg griber det an? Eller om det er okay og kan være ikke-irriterende hvis jeg gør det på den rigtige måde? Det er ikke noget jeg har et godt svar på, jeg tror det må komme an på et forsøg.

Her er mit design indtil videre:


En besked der dukker op under dine bogmærker og som du nemt kan slippe af med hvis ikke du er interesseret. Tanken er at jeg lavet noget logik der sørger for at beskeden først dukker op når du har brugt app'en et stykke tid.

Det næste er så at jeg gerne vil have et minimum af statistik omkring om beskeden så faktisk bliver vist, og om folk trykker på den. Brugsstatistik er en anden følsom ting, på samme måde som "din mening er vigtig for os" er det. Folk er som et gennemgående princip ikke interesseret i at der bliver opsamlet statistik om dem. Det er noget jeg har tænkt meget over, rigtig meget, og jeg mener efterhånden jeg har fundet en løsning der er acceptabel.

Nøglen er at hvor jeg tror folk har et problem med at nogen opsamler information specifikt om dem er det et mindre problem at gøre det på tværs af brugere. For eksempel, hvis jeg ved at "Trine brugte A til B i dag" er det problematisk. Hvorimod hvis jeg ved at "1632 brugere brugte A til B i dag", hvor Trine indgår som en af de 1632 uden at der er nogen måde at identificere at det er hende, er det mindre problematisk. Det er det sidste jeg reelt er interesseret i, jeg har ingen interesse i hvad individuelle brugere gør. Og ikke bare fordi det er noget folk ikke har lyst til at jeg ved, lovgivningsmæssigt og specielt efter GDPR blev indført, det nye regulativ om databeskyttelse, følger der en masse forpligtelser med.

Der findes mængder af grydeklare løsninger til at opsamle brugsstatistik men fælles for dem er at de gør præcis det jeg ikke vil: gemmer data om brugere individuelt. Det problem er jeg tidligere rendt ind i omkring fejlrapporter. Hvis jeg vil have en løsning der opfører sig som jeg gerne vil have skal jeg selv bygge den fra bunden, præcis som jeg gjorde med fejlrapporterne. Det er jeg gået i gang med men der er jeg så løbet ind i det næste problem. Jeg ville gerne bare udvide det system jeg bruger til fejlrapporter som er bygget på google app engine men så skal jeg bruge nogle funktioner som ikke bare er tilgængelige. Det kræver at jeg flytter fra den platform fejlrapport systemet bruger lige nu (standard python2) til en anden (enten standard python3 eller flexible python). Det kræver igen at jeg skriver en helt masse kode om fordi der er store forskelle mellem platformene. Det er jeg så gået i gang med men det har været super smertefuldt. Dårligt dokumenteret, svært til umuligt at teste, ugh, bare dødens pølse.

I sidste ende er jeg blevet enig med mig selv om at hvis jeg alligevel skal skrive det hele om så er det tid til helt at droppe google app engine og køre koden selv. App engine er bare for meget smerte for for få fordele. Det ville jeg skulle gøre under alle omstændigheder før eller siden og det bliver altså nu. Det føles som at smide en masse arbejde væk og så bruge tid på at gøre det hele igen, plus det føles som om jeg er kommet virkelig langt væk fra det jeg egentlig skulle, nemlig at vise en besked i app'en. Men jeg tror det er sådan det må være.

Jeg kommer til at skrive mere om brugsstatistik, jeg har virkelig stærke holdninger til privacy og der ligger en mængde tanker og arbejde bag min tilgang til det, men det kommer til at vente. Jeg vil hellere beskrive hvordan det virker når det virker, hellere end hvad jeg har tænkt mig som kan risikere at ændre sig når jeg går i gang med at implementere det.